Telefon
WhatsApp
Beyaz Et Sektörü Geleceğe Umutla Bakıyor

Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK-7), üç gün boyunca sektörün önemli isimlerini ağırladı. Üç ayrı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 19 oturum ve 3 uydu sempozyumunda, alanında uzman kişiler tarafından toplam 22 oturum, 76 bildiri ve 59 poster sunumu yapıldı. Kongreye ayrıca farklı fakültelerden 60 öğrenci de burslu olarak katılarak bilimsel programı yakından takip etti. UBEK 2025'te sunulan tüm tebliğ ve özetlerin CAB Abstract Veri Tabanı'nda yer alacağı belirtildi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan açılış konuşmasında, kanatlı eti üretiminin sağlıklı ve dengeli beslenme için hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye kanatlı eti sektörünün üretimde bilim ve teknolojiyi her zaman ön planda tuttuğunu belirten Ceylan, gelinen başarının ve sağlıklı üretimin temelinde bu anlayışın yattığını ifade etti. Ceylan, BESD-BİR'in tüm faaliyetlerinin önemli hedeflerinden birinin de uluslararası bir marka haline gelmek olduğunu söyledi. Kongrenin ana temasının "verimli ve etkin üretim" olduğunu belirten Prof. Dr. Ceylan, beyaz et üretiminin bilim ve teknolojinin iç içe geçtiği bir alan olarak bu işi en iyi şekilde başardığını dile getirdi. Beyaz etin sürdürülebilir üretimin en başarılı sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Ceylan, piliç ve hindilerde sera gazı salınımının geçmişe kıyasla önemli ölçüde azaldığını vurguladı.

BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan ise açılış konuşmasında, derneğin kurulduğu ilk yıllardan itibaren bilimi ön planda tutarak faaliyet gösterdiğini ve sektörün gelişiminin bilimsel verilere dayandığını söyledi. Kaplan, sadece ürün üretmekle kalmayıp bilgi üreterek de sektöre fayda sağlamanın önemine dikkat çekti. Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyada toplam et üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını kanatlı etinin oluşturduğunu belirten Kaplan, kanatlı hayvancılığının diğer hayvancılık alanlarına göre en düşük karbon ayak izine sahip olduğunu ifade etti. Kaplan, önümüzdeki on yılda dünya genelinde kanatlı eti üretiminde yüzde 13'lük bir artış beklendiğini ve kanatlı etinin en fazla üretilen protein kaynağı olmaya devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Türkiye'nin global beyaz et üretim sıralamasında 9. sırada yer aldığını belirten Kaplan, 1995 yılında 316 bin ton olan kanatlı eti üretiminin bugün 2 milyon 565 bin tona ulaştığını ve 2024 yılında 92 ülkeye ihracat yapıldığını açıkladı. Kaplan, uzun yılların emeğiyle elde edilen dış pazarların kısıtlama olmaksızın sürdürülmesinin sektörün beklentisi olduğunu dile getirdi.


0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Erkan Eczanesi
0416 214 30 50
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 29139. Sokak 400 Yataklı Araştırma Hastanesi Acil kavşağı karşısı No:12/A


Adıyaman/Merkez
Emek Eczanesi
0416 214 61 92
Eskisaray Mah.Gölbaşı Cad. Maraş Pastanesi yanı No:60


Adıyaman/Merkez
İlkay Eczanesi
0416 216 75 51
Altınşehir Mah. Gazihan Cad. AltınŞehir 6 Nolu ASM Karşısı Güloğlu Pastanesi yanı No:14/B


Sinop/Merkez
Serkan Eczanesi
03682619988
GELİNCİK MAH.FATİH CAD. GÜZEL SİTE A BLOK NO.23/A


Karaman/Merkez
Ihlamur Eczanesi
0338 213 62 78
8 NOLU SAĞLIK OCAĞI CİVARI ZEMBİLLİ ALİ EFENDİ MH. AHMET YESEVİ CD. NO:72/B KARAMAN


Karaman/Merkez
Handan Eczanesi
0338 214 33 33
FENARİ MAH. MOLLA FENARİ CAD. BELEDİYE İŞHANI ZEMİN KAT NO: 2/E KARAMAN


E-Bülten Aboneliği