Telefon
WhatsApp
Glütensiz mutfak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından o dönem çadır ile yurtlarda kalan çölyak hastası afetzede öğrencilerin glütensiz ekmek talebi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce proje hazırlandı. Yenişehir Kaymakamlığının finansmanıyla Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde sadece çölyak hastaları için üretim yapılacak "glütensiz mutfak" kuruldu. Faaliyete 20 Şubat'ta geçen mutfakta 2 usta öğretici tarafından üretilen ekmekler, görevli 2 personel tarafından depremzede öğrencilere ücretsiz ulaştırıldı. Faaliyetini sürdüren mutfakta hazırlanan ekmekler, daha sonra kentteki çölyak hastası diğer öğrencilere de ücretsiz olarak sunuldu. "Glütensiz mutfak"ta hazırlanan ekmekler, okul idareleri aracılığıyla kentte aralarında depremzedelerin de bulunduğu 275 çölyak hastası öğrenciye haftada bir gün düzenli olarak ücretsiz ulaştırılıyor. Talep eden öğrenciler dağıtılanın yanı sıra "glütensiz mutfak"tan ücretsiz ilave ekmek alabiliyor. "Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere ürünlerimizi ulaştırıyoruz" Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Hamdi Tiken, AA muhabirine, bölgede çölyak hastalığının yaygın olduğunu söyledi. Deprem nedeniyle çölyak hastalarının glütensiz gıdaya ulaşabileceği böyle bir mutfağı kurduklarını belirten Tiken, mutfağın kurulmasıyla hızla üretime başladıklarını ifade etti. Ürettikleri glütensiz ekmeği çölyak hastalarına ulaştırmanın sevindirici olduğunu dile getiren Tiken, "Bir seferberlik halinde kurum çalışanlarımız özveriyle bu çalışmalarını sürdürdüler. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim öğretime başlayan çocuklarımıza glütensiz ekmekleri ulaştırmaya devam ettik. Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere bu ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Potansiyelimizi geliştireceğiz. İlimizin 17 ilçesine hatta imkan olur, kapasitemiz artarsa bölgeye de bu hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu. Tiken, ekmeklerin mutfakta görevli usta öğreticiler tarafından titizlikle ve hijyenik şartlarda üretildiğini, talep doğrultusunda pasta, simit, çörek ve börek gibi farklı ürünler de hazırladıklarını söyledi. "Amacımız çölyak hastalarına tatmadıkları lezzetleri tattırmak" Mutfakta görevli usta öğretici Meral Akkaya da kentte yaşayan çölyak hastalarının glütensiz gıda ihtiyacını daha önce kargo yoluyla kent dışında üretilen yerlerden karşıladığını belirtti. Mutfakta öğrenciler için ücretsiz olarak ürettikleri ekmeklerin yanı sıra özel siparişleri de karşılamaya çalıştıklarını belirten Akkaya, tatlı ve tuzlu kurabiye, simit, çikolatalı kek, yaş pasta ve lavaş ekmeği de hazırladıklarını ifade etti. Akkaya, ailelerin özel bir talebi olursa onu da karşılamaya hazır olduklarını, mutfaklarının buna elverişli olduğunu kaydetti. "Amacımız çölyak hastalarına güzel bir hizmet vermek, yemedikleri, tatmadıkları lezzetleri tattırmak. Çocuklarımıza daha değişik ürünler de yapmayı düşünüyoruz." diyen Akkaya, ilerleyen günlerde lahmacun ve mantı gibi ürünler de hazırlamayı planladıklarını ifade etti.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Gül Eczanesi
0555 832 13 57
Yunus Emre Mah. Şifa Cad.400 Yataklı Araştırma Hastanesi Acil Kavşağı Karşısı No:16C


Adıyaman/Merkez
Bilen Eczanesi
0416 216 70 34
Turgut Reis Mahallesi 154. Sokak Eski Devlet Hastanesi Doğu Cephesi, Hastane Camii Sokağı İçi No:3A


Adıyaman/Merkez
Selin Eczanesi
0416 202 04 40
Yeni Mahalle 26189. Sokak 3. çevre yolu Bağırlar halı saha güneyi, 10 Nolu Şehit Mehmet Orhan ASM yanı No:17


Sinop/Merkez
Nihal Eczanesi
03685021011
KEFEVİ MAH. DERVİŞ SARABİL CAD. NO:27/B


Karaman/Merkez
Deva Eczanesi
0338 214 82 00
Yeni Devlet Hastanesi Acil Karşısı Gevher Hatun Mh. Şehit Ömer Halis Cd. No:58/a KARAMAN


Karaman/Merkez
Vereseli Sağlık Eczanesi
0338 213 29 19
Özel Karaman Tıp Merkezi Karşısı Tahsin Ünal Mah. Şamkapı Cad. No:59 KARAMAN


E-Bülten Aboneliği