Mangal, her yıl hektarlık ormanı kül ediyor!
Yaz aylarında artan mangal kaynaklı orman yangınlarına dikkat etmek İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Mangal yakma alışkanlığı günümüzde terk edilmelidir. Her yıl geniş hektarlık ormanlık alan sadece bu durumda değildir." dedi.
Dr. Rüştü Uçan, piknikçilere mangal yerine evden yetiştirilecekleri yiyecekler ve belediyelerin sunduğu doğal gazlı mangal alanları gibi modern alternatifleri kullanmalarında bulunduğunu belirtti.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yaz aylarında artan mangal kaynaklı yangın vakalarına işaret etti.
Mangal terk edilmeli!
“Mangal yakma alışkanlığının günümüzde terk edilmesi gerekmektedir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Her yıl geniş tarım ormanlık alan sadece bu küresel yok olmakta. Bölgelerdeki doğal gazla çalışan mangalların bulunduğu yerler bu fiyatla karşılaşılıyor. Et ve diğer kızartılacak patlıcan gibi sebzeler çok uygun fiyata pişirilip gelen yerleşimi veren yerler var. Hızla birçok belediye bu tip etkinlik alanları oluşur. Bulunmayan belediyelerde bu tür alanları oluşturmaları faydalı olacaktır." dedi.
Piknik yiyecekleri evde yapılmalı!
Pikniğe gidecek ailelerin zeytinyağlı yiyecekleri, köfteleri daha önce evlerinde hazırlayarak kaplarda bu alana getirebileceklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Yine mevcut demlenen çaylarda termoslarla getirilerek bu istenen piknik gerçekleştirilebilir. Bu şekilde hem mangal yoluyla ormanlık alanlarda parlama olması önlenmiş olur. Aynı zamanda toplaırken sıcak su veya mangal devrilmesi nedeniyle çocuk yaralanmalarının önüne geçilir." ifadesinde bulundu.
Ağaçlık alanlarında yapmayın!
Dr. Uçan, mutlaka mangal yapılmak isteniyorsa, ağaçlık bölgelerden ayrılmasını kaydederek, “Açık alanda mangal yapılan yerin yakınında kuru ot ve çalı çalışır. Mutlaka bir dolu yangın tüpü yanımızda olmalıdır.” diye konuştu.
Mangal sonrası mangalın su ile söndürülmesinin ifade eden Uçan, “Mangal sonrası kalan kısımlar mangalla beraber satın alınmalı geri eve götürülmeli, naylon, poşet gibi ürünler piknik alanında bırakılmamalı” şeklinde.
Mangal konusunda halkımızın bilinç düzeyi çok aşağı düzeyde
Mangal yakalanırken kontrolsüz yanma başlarsa, hemen zaman kaybetmeden tüple söndürme işleminin başlamasının değiştirilmesini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mangal konusunda halkımızın bilinç düzeyi çok aşağı düzeydedir. Bu tutmak için kesinlikle koruluk alanlarında mangal yakmayınız. Belediyelerin mesire alanlarındaki mangallarını yetiştirme ya da zeytinyağlı, köfte gibi evde beslenen hayvanınız yemeğiyle gününüzü değerlendiriniz."
Benzer Haberler
Kuru meyve sektöründe 12 ihracat şampiyonunun 11'i Egeli
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 24 ihracat şampiyonunun 13’ü Egeli
"İklim Kanunu" Meclis'ten geçti: Kanun ile Toplum ve Doğa Yararına Politikalar Değil, Emisyon Ticareti Sistemi Düzenlendi
YTAgri ile Türk tarım ekipmanları global arenada güçleniyor
DOĞUŞ ÇAY YILDA 2 MİLYON TON TARIM ÜRÜNÜNÜ EKONOMİYE KAZANDIRIYOR
Bursa'da Büyükşehir desteği ile hasat zamanı
Ediz Ün: ;Mısır ithalatı durdurulmazsa üretici ezilir, Türkiye kaybeder
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL, “ÇİFTÇİ ÇÖKÜŞ YAŞARKEN, SARAY, ENKAZIN ÜZERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR”