Samsun’da 1.249,679 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan, ekonomik öneme sahip fındığın üretim sezonu boyunca verim ve kalite artışı sağlamak için budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat, harman ve depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılması gerektiğini belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Hasat Öncesi Hazırlık İbrahim Sağlam, fındık hasadı esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı: “Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılmalıdır. Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan, farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. En uygun yöntem, farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmesidir. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zurufların iyice kızarması, fındık tanelerinin zuruf içerisinde hareket etmesi, sert meyve kabuğunun ¾ nispetinde kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin ¾’ünün daldan dökülmesi ile belirlenir.”
Lütfen tüm alanları doldurunuz!
Soru:
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
İBB, İSTANBULLU ÇİFTÇİLERE VERDİĞİ DESTEĞİN MEYVELERİNİ TOPLUYOR
“Don kirazı, kiraz verimi vurdu”
Tarımsal örgütlere yönetmelik ayarı
İklim Kanunu 'Resmi'leşti...
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL, “PAMUK ÜRETİCİSİ 3 SEZONDUR ZARAR EDİYOR ALIM FİYATI EN AZ 30 TL OLMALI
Başkan Bozbey: Çiftçimize verdiğimiz destekler artarak devam edecek
Kuru meyve sektöründe 12 ihracat şampiyonunun 11'i Egeli
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 24 ihracat şampiyonunun 13’ü Egeli