Tarımsal Sulamada Kaçak Elektrik Kullanımı Sınırı Tanımlanmıyor
Dicle Elektrik, Şanlıurfa'da tarla ortasında çekici römorkuna yüklenmiş vaziyette 2 adet kaçak trafik tespit etti. Toplam 500 KVA gücündeki trafoların, çevredeki 4 kuyudan su çekme amacıyla pazarlamada işletme ve en az 200 konutun elektrik enerjisinin karşılayabilecek kapasitede olduğu belirlendi. Şehirdeki kayıp-kaçak oranları Türkiye'de yüzde 14,5 oranında düştüğü kadar düştüğü şirket, Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Siverek ilçeleri gibi bazı bölgelerde bu oranın yüzde 96 seviyesinde olduğu açıklandı.
Kayıpsız sürekli ve kaliteli enerji tüketimi hedefiyle geliştirme çalışmaları sürdürülen Dicle Elektrik, Şanlıurfa'da drone destekli kontroller sırasında benzerine rastlanır bir kaçak trafik yöntemiyle karşılaştı. Saha ekiplerinin Haliliye ilçesine bağlı Koçak Mahallesi'nde 400 dönümlük buğday tarlasının sulanması amacıyla mobil hale getirilmesi amacıyla 2 kaçak trafik tespit edildi. Traktör römorkuna yüklenen trafoların, bulunduğu alanda 4 kuyudan su çekme amaçlı işletme ve orta gerilim hattına kaçak yaparak enerji temin ettiği belirlendi. Şirket, 250 KVA gücündeki trafoların toplamda 200 konutun enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu açıkladı. Dicle Elektrik, savcılığa videolu ve belgeli suç duyurusunda bulunarak kaçak trafoların yasal süreci kapsamındaki parçalara göre talep etti.
Kayıp-kaçak oranlarını, bilinçsiz yönetimi sulama artırıyor
2013 yılında başlayan özelleşme sürecinden bu yana gücünü artırmak adına altı ilde 62 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştiren Dicle Elektrik, bu sayede kaybettiği kaçak yüzde 76 seviyesinden yüzde 37'ye kadar düşmeyi başardı. Şehir özellikleriki 3K (kayıpsız-kesintisiz-kaliteli) olarak toplanan ayarlar bu oran yüzde 14,5 oranında inerek Türkiye'de izlenena kadar izlendi. Ancak kaçak trafolar ile kaçak şebeke bağlantılarını yönetmek amacıyla bu depolamayı gölgeliyor. Özellikle Şanlıurfa'ya bağlı Viranşehir ve Siverek ilçesinde yer alan bazı kayıtlarda kaybolma-kaçak oranı yüzde 96 seviyeye ulaşmış durumda. Öte yandan Dicle Elektrik, sadece 2025'in ilk dört yerinde, 1000'den fazla kaçak trafik tespit ettiğini açıklamıştı.
Şanlıurfa yatırımları yaklaşık 16 milyar TL'yi bulabilir
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK düzenlemeleri çerçevesinin sağladığı özelleşme süreci boyunca 14 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapıldığı Şanlıurfa'da, bu yıl toplam yatırımın 15,8 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.
Benzer Haberler
Tarımsal Sulamada Kaçak Elektrik Kullanımı Sınırı Tanımlanmıyor
BTSO Gıda Sektör Temsilcilerinden Londra’ya İhracat Hamlesi
Çiftçiler 180 ülkeye ulaştı
Türkiye’nin en büyük tarım projesi
Kocaeli’nde tarım büyüyor, seracılık gelişiyor
Ege'den Tarım ve Gıda İhracatında Yüzde 5'lik Artış!
EKMMİB, Küresel Platformlarda Sürdürülebilir Geleceğe Yön Veriyor
Tarım robotlarından insansız traktörlere