Telefon
WhatsApp
Uluslararası Bitki Sağlığı Günü'nde Pestisit Kalınlıkları, Biyolojik Mücadele ve Sürdürülebilirlik Tartışıldı

Etkinliğin açılış bölümünde sırasıyla; ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber kişilere hitap etti. Yapılan konuşmalarda, bitki sağlığının yalnızca anlaşmayla üretimle sınırlı olmayan, aynı zamanda insan sağlığından sürdürülebilirliğe, ekonomik kalkınmadan özgürleşmeye kadar çok boyutlu bir sorunun olduğu vurgulandı.

Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın tarım potansiyeline dikkat ederek, bitki dağılımlarına yönelik kamu-özel iş birliklerinin önemine değindi. İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise bölgedeki biyolojik mücadele örnekleriyle aktararak, tarımda aralıksız üretimin yaygınlaştırılması için yürütülen eğitim ve başlangıçtaki gelişmeleri anlattı.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, FAO'nun küresel hedefinde bitki sağlığının açlıkla mücadeledeki rolünü vurgularken, Türkiye'nin bu konuda uluslararası normlarla uyumlu adımlar attığını belirtti. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ise kapsamlı değerlendirmede, ulusal bitki sağlığı politikaları, ihracat kriterleri, denetim rejimi ve biyoteknik yöntemlerin yaygınlaştırılmasına ilişkin somut bilgiler paylaşıyor.

Çocuklar Biyolojik Mücadele Mesajı Verdi

Etkinliğin duygusal anlarından biri, biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi uygulayan çiftçilerin çocukları tarafından çekilen videoların gösterimi oldu. Çocukların kendi anlatımlarıyla hazırladıkları videolar yayınlandıktan sonra büyük beğeni topladı. Gösterimin ardından videoların sergilendiği ödüller takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Pestisit Kalıntısız Üretim ve Biyoteknik Uygulamalar Panelde Değerlendirildi

Etkinliğin ikinci bölümünde düzenlenen panelde, pestisit kalıntılarının önlenmesi ve biyolojik-biyoteknik mücadele yöntemleri çok yönlü bir şekilde ele alındı.Doç. Yunus Bayram (Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Yrd.) moderatörlüğünde gerçekleşen panele, panelist olarak, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Bakanlık Müşaviri Muharrem Selçuk, UYMS İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Emekli Öğretim Üyesi

Dr. Enver Durmuşoğlu, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Özkaya ve Bioted Temsilcisi Prof. Dr. İsmail Karaca katıldı.

Panelde, pestisit onayı insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerinden hareketle, alternatif üretim yöntemlerinin önemi vurgulandı. Özellikle biyolojik ve biyoteknik katılımcıların mücadele uygulamalarının yaygınlaştırılması, üretici eğitimi, teşvik programının sunulması ve ihracatta ölçüm kriterlerinin sürdürülmesine ilişkin deneyimlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, biyolojik mücadelenin tarihsel olarak günümüze kadar evrimi aktarırken, Prof. Dr. Okan Özkaya mevcut sahadaki kayıtlı örneklerle anlattı. Prof. Dr. Senih Yazgan, ihracat odaklı üretimde toplam risklerinin nasıl en aza indirilebileceğine süt değerlendirmelerinde bulundu. Dr. Ersin Dilber ise ulusal stratejiler çerçevesinde yapılan denetim ve sertifikasyon çalışmalarını aktardı.

Tek Sağlık Anlayışına Vurgu Yapıldı

Panel boyunca “Tek Sağlık” anlayışının; bitki, hayvan, insan ve çevre sağlığının birlikte ele alınmasını zorunlu kıldığı ortak vurgusu öne çıktı. Katılımcılar, bu bütüncül çözümlerle birlikte sürdürülebilir üretim elde etme, inşa etme konusunda fikir birliğine sahipti.

Uluslararası Mesajlarla Ortak Bilinç Oluşturuldu

FAO, IPPC, EPPO ve çeşitli ülke temsilcilerinden gönderilen mesajlar, bitki sağlığının küresel önemi konusunda ortak bir bilinç oluşturdu. Etkinlik, uluslararası iş birliğinin ve bilgi paylaşımının öğrencilerine de katkı sundu.

Program sonunda organizasyonun sağladığı katkılardan dolayı ATG Hotels adına düzenlenen teşekkür plaketi, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram tarafından ATG Hotels Grup Kalite Koordinatörü Pınar Demirli'ye takdim edildi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Erkan Eczanesi
0416 214 30 50
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 29139. Sokak 400 Yataklı Araştırma Hastanesi Acil kavşağı karşısı No:12/A


Adıyaman/Merkez
Emek Eczanesi
0416 214 61 92
Eskisaray Mah.Gölbaşı Cad. Maraş Pastanesi yanı No:60


Adıyaman/Merkez
İlkay Eczanesi
0416 216 75 51
Altınşehir Mah. Gazihan Cad. AltınŞehir 6 Nolu ASM Karşısı Güloğlu Pastanesi yanı No:14/B


Sinop/Merkez
Serkan Eczanesi
03682619988
GELİNCİK MAH.FATİH CAD. GÜZEL SİTE A BLOK NO.23/A


Karaman/Merkez
Ihlamur Eczanesi
0338 213 62 78
8 NOLU SAĞLIK OCAĞI CİVARI ZEMBİLLİ ALİ EFENDİ MH. AHMET YESEVİ CD. NO:72/B KARAMAN


Karaman/Merkez
Handan Eczanesi
0338 214 33 33
FENARİ MAH. MOLLA FENARİ CAD. BELEDİYE İŞHANI ZEMİN KAT NO: 2/E KARAMAN


E-Bülten Aboneliği